+31 085 004 1668 Hallo@deseostudio.nl

In dit artikel geeft Kyra van Hashtag K je verschillende tips en tricks over hoe je beter gevonden kunt worden door middel van Instagram SEO.

 Je Instagram bio is een onmisbaar onderdeel om beter gevonden te worden via de Instagram zoekbalk. Toch wordt het inrichten van een Instagram bio vaak als lastig ervaren. Want hoe vertel je nu wie je bent, wat je doet en voor wie in een gelimiteerd aantal karakters? In dit artikel geef ik je verschillende tips en tricks om je Instagram bio te verbeteren en zo je vindbaarheid op Instagram te vergroten.

telefoon met Instagram app

Optimaliseer het naamveld

Laten we beginnen met de eerste stap voor Instagram SEO, het optimaliseren van het naamveld. Het naamveld wordt namelijk geïndexeerd door Instagram en draagt dus bij aan je vindbaarheid op Instagram. Als je in het naamveld je gebruikersnaam of bedrijfsnaam herhaalt, draagt dit niet bij aan het bereiken van nieuwe klanten. Het beste kun je enkele trefwoorden gebruiken die gerelateerd zijn tot je bedrijf. Zo komt je profiel tevoorschijn als op een van die trefwoorden gezocht wordt. Zo gebruik ik ‘Kyra | Insta expert’, maar denk ook aan voorbeelden als ‘Lieke – Event fotografie’ en ‘Beautysalon Deventer’.

Het tekstveld van je bio

Zoals we bij het naamveld gebruik maken van relevante trefwoorden, oftewel SEO zoekwoorden, is het slim om hier ook gebruik van te maken in het tekstveld van je bio. Verwerk in deze tekst dus relevante zoektermen gerelateerd aan je bedrijf, branche, locatie en ideale klant.

Lokale Instagram SEO en hashtags

Vergroot je bereik met het toevoegen van hashtags aan je content. Posts met hashtags worden vaak getoond via de ‘Verkennen” pagina en wanneer er op specifieke hashtags worden gezocht. Doe daarom altijd hashtag onderzoek vooraf en bepaal welke hashtags jij het beste kunt gebruiken. BELANGRIJK: zorg dat je hashtags gerelateerd zijn aan de content die je plaatst, anders heeft het weinig nut. Stel je eens voor, je bent op zoek naar accessoires voor een kinderkamer, dus zoek je op #kinderkameraccessoires en tussen alle content zie je een afbeelding over de nieuwste vitamines om in shape te blijven. Daar was je helemaal niet naar op zoek, dus sla je die post over. Zorg er dus altijd voor dat je hashtags relevant zijn.

Je kunt er voor kiezen om een locatie toe te voegen aan je content. Als je dit doet, word je content getoond wanneer mensen zoeken in Instagram naar die specifieke locatie. Dit is vooral handig als je bedrijf locatie afhankelijk is.

Maak gebruik van alt-teksten bij je post

Als je content post heb je de optie om een alt tekst toe te voegen aan de foto. Alt-teksten zijn bedoeld om mensen met een visuele beperking uit te leggen waar de afbeelding over gaat, maar het helpt ook bij Instagram-SEO doeleinden. Heb je zelf niet eerder een alt tekst ingevuld bij je post? Geen zorgen, dan heeft Instagram dat automatisch voor je gedaan door gebruik te maken van objectherkenning. Je kunt echter ook zelf achteraf nog je alt-tekst aanpassen, door bij je post op bewerken te klikken. In de alt tekst kun je uitleggen waar je post over gaat en hier specifieke zoekwoorden in verwerken.

instagram-seo-desktop

Hashtags zijn zoektermen en dus ontzettend belangrijk voor je Instagram strategie. Vind je het lastig om de juiste termen te vinden? De SEO Studio kijkt graag met je mee! Samen onderzoeken wij tijdens een brainstormsessie het gedrag van de doelgroep en zetten we dit om in goed scorende zoektermen. Wil je liever zelf aan de slag? Volg dan een van de SEO-cursussen.