+31 085 004 1668 Hallo@deseostudio.nl

Wist je dat jij ook afbeeldingen kunt optimaliseren voor Google. Hoe? Dit doe je door een titel in te vullen, het zoekwoord, en de alt-tekst. Een alt-tekst is een kleine beschrijving van de afbeelding. Het doel van een alt-tekst is dat de zoekmachine, bijvoorbeeld Google, kan lezen waar de afbeelding over gaat. Een alt-tekst Het is een kleine moeite, maar draagt wel bij aan jouw SEO score. Wanneer iemand zoekt op een bepaalde term in Google en kies voor afbeeldingen, kan jouw afbeelding hier ook tussen komen..

Wat is een alt-tekst?

Een Alt-tekst is handig voor zowel mensen die niet goed kunnen zien, als de SEO. Wanneer een slechtziende jouw site bezoekt kan hij of zij kiezen om de site voor te laten lezen. Bij het voorlezen van jouw website worden ook de alt-teksten van de afbeeldingen op de pagina voorgelezen. Zorg daarom voor een relevante omschrijving in de Alt-tekst. Als je bezig gaat met het schrijven van een Alt-tekst, ga je nadenken wat er op de afbeelding te zien is. Wat staat er centraal? Wat is het doel van de afbeelding? De antwoorden op deze vragen vat je samen in één of twee zinnen van de alt-tekst. En voilá! Een kort maar krachtige omschrijving van de afbeelding die niet alleen handig is voor slechtziende gebruikers, maar ook waarde toevoegt aan jouw SEO.
Alt tekst checklist De SEO Studio

Checklist voor het invullen van de alt-tekst

Misschien vraag jij je nu af: ”Hoe maak ik dan mijn afbeeldingen SEO proof?” Met de volgende onderdelen moet je rekening houden tijdens het optimaliseren:

  • Kies voor een korte bestandsnaam met de focus op de zoekterm. Deze bestandsnaam geef je eigenlijk al wanneer je de afbeelding opslaat op je laptop. Stel jezelf de vraag, als ik deze afbeelding zou zoeken, wat zou ik dan intypen?
  • Geef aan wie de auteur is. Dit is wel zo eerlijk voor de maker van de foto. Als je zelf de afbeelding hebt gemaakt, kan je ook jezelf als auteur er bij zetten.
  • Vul de title in (zoekterm gerelateerd). Als je in WordPress de details van de afbeelding gaat bekijken, zie je ook het stukje ’title’. In dit vakje kan je de titel van je afbeelding invullen. Dit kan een korte omschrijving zijn van de foto, net als de bestandsnaam.
  • Vul de Alt tekst (zoekterm gerelateerd) Wat staat er centraal? Wat is het doel van je afbeelding? De antwoorden op deze vragen maken samen de Alt-tekst. Zorg dat je Alt-tekst een goed geformuleerde zin is, mét een punt.
  • Vul de data caption in (eigenschappen). Hier kan je verdere informatie geven over de afbeelding, bijvoorbeeld extra details over de kleuren of wat er nog meer te zien is op de afbeelding.

Dit moet je niet doen bij het invullen van de alt-tekst

Zorg ervoor dat je niet volledig doordraaft in het optimaliseren door bijvoorbeeld alle termen waar je op wil scoren in de Alt-tekst te verwerken. Dit averechts werken, waardoor Google je afbeelding kan zien als spam zien.

Nieuwsgierig naar meer SEO tips? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over SEO. Zit je al op het puntje van je stoel en kan je niet wachten om te beginnen met de SEO? Ik help je graag! Bekijk verschillende SEO trainingen om jouw website bovenaan in Google te krijgen.