+31 085 004 1668 Hallo@deseostudio.nl

Je ziet ze steeds vaker: de infographics. Een infographic maken lijkt makkelijker dan je misschien denkt. Het is namelijk niet zomaar een leuk plaatje met wat tekst. Ik zal je vertellen hoe jij het beste mooie en kwalitatieve infographics kunt maken voor jouw doelgroep!

Wat is een infographic?

Infographics zijn informatieve illustraties. Dit betekent dat er verschillende onderdelen in de infographic worden verwerkt, met als doel het overdragen van kennis. Eigenlijk gaat het dus om data en vormgeving samen: de data wordt omgezet in een beeld of illustratie. Super handig toch?!

Je kan je dus misschien wel voorstellen dat een infographic erg in de smaak ligt. Mensen zien namelijk de data en hoeven niet een hele lap tekst te lezen. Eigenlijk komt het weer terug op het gezegde: ‘Eén beeld zegt meer dan duizend woorden’. Infographics maken is dus handig voor jou en de data die jij wilt verspreiden. Ready? Let’s get started!

Hoe maak je infographics?

Ik hoor je nu denken: hoe maak je nou infographics? En hoe weet je of ze van kwaliteit zijn? Voordat we praten over vormgeving is het super belangrijk dat je een interessant onderwerp hebt. Want je kan de mooiste infographic gemaakt hebben, maar als niemand het onderwerp interessant vindt heb je het eigenlijk voor niets ontworpen. Zodra jij een goed onderwerp hebt gevonden, is het van belang om de juiste data te verzamelen. Als jij over data beschikt van een actueel onderwerp, kun je direct aan de slag gaan.

Yes! Nu kan je beginnen aan het leukste deel: het vormgeven. Denk daarbij altijd aan het volgende: ‘less is more’. Hiermee bedoel ik uiteraard niet dat je data moet weglaten, maar ‘keep it simple’ en maak het niet te druk. De infographics moeten immers begrijpelijk zijn voor iedereen en dat gaat makkelijker als het overzichtelijk is. Maar hoe zorg je voor overzichtelijkheid? Om je op weg te helpen heb ik een paar handige tips voor je verzameld:

  • Gebruik maximaal twee of drie kleuren;
  • Zorg er voor dat de data onder, of naast, elkaar staat;
  • Kies één lettertype, of gebruik in ieder geval niet meer dan twee verschillende.

Nu je weet waar je aan moet denken is het tijd om je volgende vraag te beantwoorden: welke software kan je gebruiken om je infographics te maken?

Infographics maken

Voorbeelden van templates voor infographics op Canva.com

Tools om jouw infographics te maken

Er zijn meerdere tools die je kunt gebruiken om een infographic te maken. Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Infogr.am
  • Canva
  • Piktochart
  • Adobe Illustrator

Voor de eerste drie opties geldt dat je gratis kunt werken. Zodra je meer templates of keuzemogelijkheden wilt, moet je een bedrag per maand betalen. Ik zal je in het kort wat meer vertellen over Canva en Adobe illustrator.

Infographics maken met Canva

Canva is een online hulptool waar je in de gratis versie al veel mooie opties hebt om je infographics te maken. Canva werkt erg fijn met templates die jij zelf kan aanpassen naar je eigen wensen. Dit is een handige tool voor mensen die graag inspiratie en hulp willen bij het vormgeven. Ook is het erg makkelijk te gebruiken en zal je zien dat je het al snel in de vingers krijgt.

Infographics maken met Adobe Illustrator

Dan is er Adobe Illustrator, dit hoort bij het adobe pakket en hier betaal je ongeveer 50 euro per maand voor, maar dan heb je ook wat! Met adobe illustrator kun je zelf vormen maken en werken met illustraties en icoontjes. Perfect om infographics te maken! Echter in tegenstelling tot de andere tools, is Illustrator ietsje ingewikkelder. Aan de andere kant heb je wel veel mogelijkheden om mee aan de slag te gaan. Met Adobe Illustrator ben je meer zelf de vormgever dan de tool: je gebruikt hier minder snel templates. Ook met dit programma kun jij de mooiste infographics maken!