+31 085 004 1668 Hallo@deseostudio.nl

Persoonlijke doelen. We hebben er allemaal wel een aantal, jij waarschijnlijk ook. Gezonder willen leven, die ene promotie krijgen of ergens beter in willen worden. Maar hoe komt het dat wanneer we proberen deze doelen te behalen, het niet lukt? En is er een manier waarop jij je kans op succes kunnen vergroten?

Het antwoord op die vraag is, ja. Hoe moeilijk het soms ook lijkt om een doelstelling te behalen, er zijn zeker trucjes die ervoor zorgen dat jij meer kans hebt succes te boeken. Hoe je jouw persoonlijke doelen behaald, lees je hieronder.

Waarom is het opstellen van concrete doelen zo belangrijk?

Het willen bereiken van een doel, begint meestal met een irritatie of probleem dat je herkent in je eigen gedrag. Bijv. nieuwe content creëren. Je hebt weinig tijd, andere taken als hogere prioriteit en/of geen inspiratie. Hier wil je verandering in brengen, dus heb je als doel nieuwe content te maken. Toch, wanneer je in de middag de keuze hebt om eerder naar huis te gaan of om te beginnen aan het maken van je content, kies je voor het eerste. Later baal je ervan. Herken jij dit ook?

De reden dat het doel ‘nieuwe content creëren’ niet bereikt wordt, is omdat het geen concreet doel is. Hoe concreter het doel, des te groter de kans op succes is. ‘Nieuwe content creëren’ is namelijk een vaag plan, waardoor je brein het doel niet activeert. Er zijn namelijk te veel manieren om het plan uit te voeren. Bijv. content maken voor je social media platformen, voor je website, blog of misschien zelfs een youtube channel.

Door een concreet doel op te stellen, geef je automatisch richting aan je gedrag, waardoor het doel geactiveerd wordt in je brein. Dit zorgt er voor dat je op het moment waarop je een beslissing moet nemen, je ook rekening houdt met je doel en zo meer succes behaald. Dit wil jij toch ook?

Irrealistisch optimisme, wat is dit precies?

Veel mensen hebben de neiging optimistische inschattingen te maken over de toekomst, bijvoorbeeld over hoe lang je bezig zal zijn met het schrijven van een tekst of hoe waarschijnlijk het is dat jouw startende onderneming, ondanks de ongunstige statistieken, wel succesvol zal zijn. Dit wordt ook wel irrealistisch optimisme genoemd. Herkenbaar?

Waarschijnlijk wel, want irrealistisch optimisme is een positieve illusie die vrijwel iedereen heeft. Mensen vinden zichzelf namelijk vaak beter dan gemiddeld, bijv. op het werk, of als bedrijf. Bovendien verwachten ze dat vooral positieve gebeurtenissen zullen gebeuren en schatten ze in dat ze meer controle over de toekomst hebben dan vaak het geval is. Eerder gemaakte fouten worden zo niet meegenomen in hun planning of bij het opstellen van doelen. Wanneer je dit doet behaal je minder snel je persoonlijke doelen.

Doelen behalen

Het opstellen van een haalbare planning

Realistische doelstellingen zijn belangrijk, maar ook het hebben van een duidelijk plan is relevant voor het behalen van je doel. Dat doe je o.a. door het opstellen van een haalbare planning, wat soms lastig is om te maken. Daarom hieronder drie tips voor je waar je aan moet denken bij het maken van een planning:

1. Think first

Denk eerst na over eerdere pogingen, soortgelijke planningen en de uitvoering van je plan. Wat stond er toen in de weg voor het behalen van je doelen? Probeer dit voor jezelf in kaart te brengen en begin daarna pas met de planning.

2. Split it!

Deel iedere taak op in deeltaken, zodat je een duidelijker beeld krijgt van de tijd die je ervoor kwijt zult zijn. Zo wordt je niet onverwachts overvallen met tijdsdruk.

3. Ask for opinions

Laat de planning door een buitenstaander beoordelen. Andere zijn vaak beter in het beoordelen van jouw doelen dan jijzelf. Wij mensen schuiven mislukte pogingen vaak af aan de omstandigheden, en niet aan ons eigen gedrag. Door je collega’s of je goede vrienden je planning te laten bekijken, kun je niet-haalbare punten eruit filteren. Je directe omgeving kent jou namelijk vaak goed en weet dus ook vaak hoe je te werk gaat. Zij kijken er dus met een ander perspectief naar.

Hoe blijf ik on track?

Na het maken van de planning, kun je aan de slag met het uitvoeren. Om te zorgen dat jij op dreef blijft, is het goed om na elke maand, week of dag even te evalueren hoe het gegaan is. Wat kan beter? Wat ging al goed? Wat moet ik veranderen? Wanneer je erachter komt dat iets niet werkt, maak dan een aanpassing in je plan en zorg weer dat deze gecontroleerd wordt door iemand anders. Op die manier weet je zeker dat jouw plan realistisch blijft.

Hopelijk heeft dit je een aantal goede tips gegeven voor het behalen van jouw persoonlijke doelen. Ik hoop dat je hier verder mee vooruit kunt en jouw gewenste succes behaald.

Wil je jezelf persoonlijk ontwikkelen? Bekijk dan onze academy en wordt een echte expert in Instagram, SEO en meer!