+31 085 004 1668 Hallo@deseostudio.nl

Tegenwoordig hoor je het overal: netwerken is ontzettend belangrijk! Waarschijnlijk heb jij het ook al een aantal keer gehoord. Het lijkt alsof netwerken gezien wordt als een onmisbaar middel om je carrière op te bouwen. Maar waarom eigenlijk? Dat lees je in deze blog.

Wanneer kun je netwerken?

Voordat we naar de waarom vraag gaan, is het goed om eerst te weten wat netwerken precies is. Netwerken houdt in dat je relaties opbouwt en onderhoudt, die voor beide gunstig kunnen zijn bij het realiseren van doelen in je carrière en eventueel je persoonlijke doelen. Momenten waarop je goed kunt netwerken zijn bijv. borrels, tijdens meetings met klanten of op events. Hier ontmoet je veel mensen uit jouw branche die je mogelijk kunnen helpen bij het opbouwen van je carriere.

netwerken

Waarom is netwerken zo belangrijk?

Nu je weet wat netwerken betekent en waar je dit mogelijk zou kunnen doen, kunnen we beginnen met waarom netwerken zo belangrijk is en waarom ook jij er gebruik van zou moeten maken. Dat leg ik uit aan de hand van vier punten.

Kansen moet je niet laten liggen

Een van de gunstigste redenen om een goed netwerk op te bouwen, is omdat het veel kansen en mogelijkheden creëert. Kansen worden namelijk vaak eerst gedeeld binnen het eigen netwerk, voordat ze naar buiten komen! Hierbij kun je dus eerder een kans krijgen voor bijv. projecten of een baan. Did you know? Op het moment dat een nieuwe functie vrijkomt, weet het personeel dit vaak al van te voren. Het personeel deelt het vaak eerst met hun eigen netwerk, voordat de vacature gedeeld wordt.

Nieuwe inzichten helpen je verder ontwikkelen

Daarnaast is het voor je eigen ontwikkeling en professionaliteit van belang dat je op de hoogte bent van de nieuwste trends in jouw vakgebied. Jouw netwerk is een perfecte manier om nieuwe kennis en ideeën op te doen. Jij hebt namelijk vast veel verschillende mensen in jouw netwerk zitten. Dit kan jou toegang geven tot nieuwe, belangrijke informatie en inzichten. Daarnaast is het ook andersom zo, dat wanneer jijzelf dit soort inzichten deelt, je een goede reputatie opbouwt, wat jou uiteindelijk nieuwe kansen kan opleveren. Handig toch?

Levenservaring vergroot kansen

Wat vaak goed werkt bij sollicitaties is het hebben van levenservaring. Door verschillende mensen te kennen, en vooral uit andere culturen, ontwikkel je meer begrip voor anderen. Organisaties gaan je dan sneller zien als een begripvolle leider of manager. Het opdoen van ervaring in het buitenland wordt daarom ook gezien als een pluspunt bij sommige sollicitaties. Een reden om je koffers in te pakken en te vertrekken naar een warm eiland.

Zelfvertrouwen winnen

Als laatste helpt netwerken jou bij het opbouwen van zelfvertrouwen. Hoe meer je netwerkt, hoe meer je groeit en leert over hoe je jezelf presenteert en over wat jouw kernkwaliteiten zijn. Ook kun je jouw netwerk vragen om advies en hulp wanneer je dit lastig vindt over jezelf te vertellen. Waar ben ik goed in? Wat zouden mijn volgende uitdagingen kunnen zijn? De kern van jouw netwerk bestaat namelijk vooral uit mensen die jou echt goed kennen. Netwerk is vooral van zakelijk belang, maar vergeet niet de persoonlijke kant. Het voordeel van netwerken is dat je een gemeenschap opbouwt met mensen die jou begrijpen en jouw verder kunnen helpen.

Jouw netwerk bestaat dus uit mensen die jou begrijpen en kunnen helpen. Een belangrijk middel dus om jouw carrière verder te brengen. Ik hoop dat deze 4 redenen jouw hebben helpen inzien hoe belangrijk netwerken is.

Wil jij je verder ontwikkelen en meer kennis opdoen over verschillende onderwerpen? Meld je dan aan bij de academy en verbreed je kennis met de aangeboden cursussen!